8 stycznia w ramach projektu edukacyjnego ,,Mały Kucharz” dzieci przygotowały twarożek  na słodko i słono :)
 Przygotowany biały ser
zniknął w mgnieniu oka bo wszystkim bardzo smakował :) 

Zachęcamy do zrobienia takiego twarożku.
A oto nasz przepis:
 

- 1,5 litra mleka 3,2% 
- 250 ml domowego kefiru i trochę cierpliwości. 

Na małym ogniu podgrzewamy mleko do temperatury ok 90 stopni i wlewamy domowy kefir. Nie wolno doprowadzić mleka do wrzenia. Gdy serwatka oddzieli się od reszty, będzie widać malutkie ziarna twarogu. Serwatka ma przezroczysty kolor.
Zdejmujemy garnek z gazu, studzimy zawartość do temperatury pokojowej. Wówczas wylewamy całość na sito wyłożone gazą i zostawimy do odcieknięcia. Wilgotność sera regulujemy poprzez czas odciekania. 

Gotowy twaróg możemy przełożyć do miseczki i zjeść od razu, albo przechowywać twaróg
w lodówce kilka dni. Twaróg domowy można jeść na słono i na słodko, według naszych upodobań.  

 

                                           Życzymy smacznego!